jules_verne_nemo_kapitany.jpgA mai könyvajánló rendhagyó lesz, ugyanis nem egy üzleti könyvről írok kivételesen. Még csak az sem fontos, hogy melyik könyvről. A hétvégén a srácaimmal Vernétől a Nemo Kapitányt olvasgattuk, amit már gyerekkorombban ronggyá olvastam.

Aki nem ismeri a sztorit, röviden összefoglalom: Nemo kapitány egy tudósember feltaláló volt, aki a tenger alá menekült a civilizációtól egy saját építésű tengeralattjáróval, messze megelőzve korának technikai színvonalát: a gőzhajók korában elektromos meghajtású tengeralattjáróval járta az óceánokat.

Néha nem haszontalan nekünk, vállalkozóknak sem, ha belebújunk pár órára Nemo kapitány szerepébe. Ha nem is a megvalósítás tervével vágunk neki az álmodozásnak, de egy ötletelés, egy nagyvonalú tervezgetés még egyetlen vállalkozást nem károsított meg.

Ha a pénz nem lenne akadály, hogyan tudnám fejleszteni a cégem?

Itt rá fogunk jönni egy fontos dologra: a pénz nem minden. A legtöbb akadály nem pénzbeli. Egy rossz(ul vezetett) vállalkozás több pénzzel sem fog jobban működni. A legtöbb probléma a cégünkben a vezetés, a tervezés, a szervezés hiánya, nem a pénz. Egy következetes vezető plusz források nélkül is tudja fejleszteni a cégét.

A legtöbb változás beindításához elhatározás, kitartás, következetesség szükséges. Néha persze pénz is, de önmagában az kevés.

A mi cégünk olyan technológiákkal foglalkozik, amelyek jelentős informatikai költségcsökkentést eredményeznek a vállalkozásoknál: nyílt forrású rendszerek (pl. Linux), IP telefonközpontok stb. Így amikor a 2008-as "válság" beköszöntött, a vállalkozások elkezdtek gondolkodni, és bevezetni olyan rendszereket, amelyeket mi is szállítunk. Szinte kivétel nélkül az összes ügyfelünk a homlokát csapkodta a sikeres bevezetés után, hogy "milyen barom voltam, hogy korábban nem léptem meg ezt a lépést. Nemcsak hogy olcsóbb az üzemeltetés, de sokkal rugalmasabbak, sokkal profibbak ezek a megoldások, mint a korábban használt többmilliós rendszerek".

Tehát, ha a pénz eltűnik, az emberek elkezdenek gondolkodni.

Visszakanyarodva a tudományos-fantasztikus vonalhoz:

Mi lenne az, ami a cégedet egy magasabb szintre emelné?

Ülj be a tengeralattjáróba, és írd össze!

  • egy új munkatárs, aki helyetted ellátja a szervezői feladatokat?
  • egy informatikai rendszer, ami a rengeteg papírmunkát leegyszerűsíti?
  • egy alvállalkozó, akinek kiszervezheted a rabszolgamunkát?
  • egy új találmány, ami még nem is létezik?
  • ???

Ne aggódj most a pénz miatt, írd össze, mit kellene elvégeznie az új munkatársnak, az informatikai rendszernek, az alvállalkozónak, a találmánynak. Hidd el, ez a lista önmagában csodát fog tenni, még akkor is, ha soha nem léped meg a következő lépést, de az átgondoltság, a tervezettség meghozza a gyümölcsét.

Ne törődj azzal, hogy az álmod szinte a tudományos fantasztikum határát súrolja - csak írd az ötleteket. Ne légy földhözragadt - nem baj, ha még mindenki gőzhajóval vállalkozik, te írj nyugodtan elektromos meghajtást. Nem baj, ha egy olyan rendszert tervezel, ami még nem is létezik, lehet hogy a Te ötleted alapján fogja használni a fél világ.

Egy kis kedvcsináló Nemo kapitányhoz (a film sem rossz, de a könyv ezerszer übereli)

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr534101659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása