screen_shot_2018-01-02_at_17_45_25.pngAz ismétlés a (tudatalatti) agyműködés nyelve. Ha valamit ismétlődve csinálsz, nem fogod elfelejteni; szokássá válik.

Idáig ezt mindenki tudta - vannak a 21 napos, 30 napos teóriák. A gond az, hogy a legtöbb, új szokásunkra vonatkozó vállalásunkat 21 napig sem teljesítjük. Elfogy a motiváció, és ezzel minden visszaáll a rendes kerékvágásba.

Könyvek ezrei szólnak arról, hogyan tudjuk magunkat motiválni. Ismert módszer a külső motiváció (jutalmazás / büntetés) helyett a belső motiváció (meggyőződés, önmegvalósítás) favorizálása, de eljön a pillanat, amikor ez is elfogy. Nem használ a reggeli duplakávé, nem segít a borotválkozótükörre ragasztott Post-it, csak röhögsz magadon, ahogy indulás előtt mantrázod a "sikeres vagyok, képes vagyok rá, eredményes vagyok" önmotivációs biznisz-zsolosmát. 

Mit lehet ilyenkor tenni?

Az író, Stephen Guise szerint nem lehet új szokásokat kialakítani semmilyen motivációs stratégiával. Szerinte a motiváció megbízhatatlan, mert érzéseken alapul, és évszázadok óta tudjuk, hogy az emberi érzések instabilak és előrejelezhetetlenek. Rengeteg dolog befolyásolhatja az érzéseinket: vércukorszintünk, hormonjaink, energiaszintünk, depressziónk, általában az egészségügyi állapotunk, a kapcsolataink állapota, de akár egy esemény is. Egyszóval: BÁRMI befolyásolhatja az érzéseinket. Tényleg egy ilyen törékeny dologra alapoznánk egy ilyen fontos változást az életünkben? Nekünk szilárd alapra van szükségünk, és az érzéseink egyszerűen nem azok.

Ha nem a motiváció, akkor mi segít?

Van egy olyan hajtóerő, ami sokkal stabilabb és elérhetőbb. Ez az akaraterő. Persze ez sem áll végtelen mennyiségben rendelkezésre, ezért csak nagyon keveset fogunk belőle használni egy alkalommal.

Konkrétan egyetlen egységnyit.

Az író szerint a szokások kialakításának leghatékonyabb módja, ha kialakítunk egy ún. mini-szokást, amit MINDEN EGYES NAP el tudunk végezni. Ez a célunkhoz vezető út elemi egysége. 

Példák:

  • Ahelyett, hogy kitűznéd, hogy jövőre lefutod a maratont, eldöntöd, hogy minden nap felveszed a futócipőt, és kimész az utcára. Ha futsz, az csak jó, de a séta is tökéletes. A lényeg, hogy felveszed a cipőt és kimész. Ennyit kell (legalább) megtenned minden nap. Nincs dráma, ha 5 perc séta után visszajössz. Megtetted, amit ígértél magadnak. 
  • Ahelyett, hogy le akarnál 30 kilót fogyni, eldöntöd, hogy minden nap megeszel egy nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, és egyszer nemet mondasz valami édességre. Ezt mindenki meg tudja tenni.
  • Ahelyett, hogy meg akarnál írni egy nagyregényt egy év alatt, eldöntöd, hogy minden nap leülsz és írsz 2 sort. 
  • Ahelyett, hogy el akarnál olvasni 50 könyvet egy évben, eldöntöd, hogy minden nap olvasol 1 oldalt.

Szerintem érted a lényeget. Folyamatos sikerélménnyé válik egy alapvetően nehéz elhatározás. Agyunkat folyamatosan pozitív megerősítéssel bombázzuk. A minimális vállaláson felül amit megteszel, az bónusz - és az esetek többségében úgyis többet fogsz teljesíteni a vállalásodnál (ha már egyszer kint vagyok, futok). Ráadásul ezzel az elemi minimummal kihúzzuk a feladat méregfogát, mert túl vagyunk a nehezén, hiszen mindent elkezdeni a legnehezebb, és te már elkezdted. Bármennyire is kis változásnak tűnik a mini-szokás hatása, hidd el, sokkal többet ér egy év alatt (ha tényleg megteszed), mint bármilyen nagy elhatározás, amiből végül nem lesz semmi. Mivel a mini-szokás elkezdése csak minimális akaraterőt igényel (és nulla motivációt), a feladat nehézsége sem lesz visszatartó erő. Az író mini-szokása például napi 1(!) fekvőtámasz. Van ennél egyszerűbb?

Honnan veszed észre, ha egy viselkedés kezd szokássá válni? 

Úgy, hogy már nincsenek irányába érzéseid. Nem utálod, amikor sötétben és latyakban felhúzod a futócipőt. Nem gyűlölöd magad - "hogy találhattam ki ekkora hülyeséget"... Ehelyett csak egy unalmas, hétköznapi tevékenységgé vált. Ez lenne a cél...


Gondolom már meg is van, mi lenne a Te mini-szokásod erre az évre, sőt, lehet hogy több is lett egyszerre. Megtennéd, hogy beírod a cikk Facebook-bejegyzésébe? Itt a link:

https://www.facebook.com/vallalkozokonyvek/posts/1672316192814435

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr5213543803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása